Tanulóink könyvajánlói

Leiner Laura: Bábel

  • egy fesztivál képeit festi meg,
  • humoros,
  • romantikus,
  • színes és egyéni személyiségek, karakterek szerepelnek benne,
  • Magyarországon, Pápa mellett játszódik. 

A könyv főleg egy idealizált fesztivál képet ad vissza  - ahogyan azt a szüleink elképzelik -, de azért valamennyien tudjuk, hogy - sajnos - merőben eltér egy VALÓDI fesztiváltól.

Zsófi és barátai (Napsi - a gyönyörű, zizzent barátnő, Abdul - az exhibicionista, Szasza és Hipó- a hipochonder) egy nyári napon elindulnak a mindenki által várt Bábel-fesztiválra. Zsófi különösen várja a fesztivált kedvenc bandája, a Red Hot Chili Peppers fellépése miatt -főleg Anthony Kiedis, a banda frontembere (reményei szerint jövendőbeli férje) izgatja legjobban.

A Bábel feszten zajlanak az események; humoros és váratlan fordulatok színesítik az egyébként is letehetetlen történetet.

Zsófi zenei blogján keresztül mutatja be a történéseket, természetesen a saját szemszögéből.

Mivel a karakterek állandóan a közösségi médián ,,lógnak", a történetet gyakran szakítja meg egy-egy facebookos vagy twitteres bejegyzés és a hozzá tartozó hozzászólások, (vagy SMS beszélgetések), ami változatosabbá, fogyaszthatóbbá teszi a történetet.

Történetünk szereplői különböző érdekes programokon vesznek részt, sok új ,,arccal" ismerkednek össze.

Maga a könyv nem túl rövid, de érdemes elolvasni, minden korosztály számára ajánlott.

A történet végén mindenkit elfog a tipikus ,,leinerlaurás" érzés; úgy érezhetjük, mi is részt vehettünk egy szuper fesztiválon.

 Tarjányi Péter, Dosek Rita: Elhallgatott évszázad trilógia - Forradalmár, Cselszövő

 

A magyar szerzőpáros egy a huszadik század elején kezdődő trilógiát alkot. A helyszín Kelet-Európa, Oroszország. Az első két rész, a Forradalmár és a Cselszövő már megjelent. Két magyar ember megbízást kap a titkosszolgálattól: egy hadititkot kell kideríteniük. Egyikük Ritter József rendőr nyomozó, a másik gróf Eszterházy Richárd, aki nemesi családból származik. Ő régóta dolgozik már az Osztrák-Magyar Monarchia hírszerzésének. A nyomozás és üldözés közben kiderítik, hogy a trónörököst meg akarják ölni, de nem tudják megmenteni. Ezután Oroszország békéjéért és az uralkodó család leváltásáért cselekednek. A második rész, a Cselszövő arról szól, hogy Oroszországban hogyan készítik elő a hatalomátvételt a kommunisták. Gróf Eszterházy és Ritter menekülnek mind az orosz, mind a német üldözőik elől. Egy új világrend alakul ki a szemeink előtt.

A könyvek hosszúak és izgalmasak. A történetet az írók mindegyik könyv végén lezárják, de oly módon, hogy az utána még folytatódhasson. A könyv történelmileg hű és a karakterek egy része valós személy. Mindenkinek ajánlom, aki szeretné mélyebben megismerni a történelemnek ezt az izgalmas részletét. Ugyan a szerzők hangsúlyozzák, hogy a történet fikció, de mindeközben azt is tudjuk, hogy a hírszerzési anyagok lassan hozzáférhetővé válnak, így előfordulhat, hogy amit vad kitalációnak hiszünk, az maga a valóság.